Je lichaam: vriend of vijand?


Interessante gedachten zijn dat. Waardoor is het toch gekomen dat lichaam en geest niet meer als een eenheid gezien worden? Jouw lichaam doet namelijk precies wat nodig is om een boodschap aan je te geven! Het is aan jou om ernaar te luisteren.

De taal van jouw lichaam

Jouw lichaam spreekt alleen een andere taal: een taal die zich uit in symptomen die zich letterlijk manifesteren in je systeem. Zonder iemand tegen de borst te willen stuiten, is het opvallend dat een reguliere, westerse arts een symptoombestrijder zal voorschrijven voor een klacht. De oosterse geneeskunst kijkt in ieder geval naar de verbindingen in het lichaam. Deze wetenschap zegt dat een symptoom in een bepaald onderdeel van je lijf kan betekenen dat er in een ander onderdeel van je lijf iets loos is. Maar je kunt zelf ook eens kijken wat jouw lichaam je nou eigenlijk te vertellen heeft. Je lichaam is namelijk wèl je vriend: je moet alleen snappen wat het zegt.

Kennis van je eigen emoties is heel belangrijk om de taal van je lichaam te snappen. Lichaam en geest zijn één. De Nederlandse taal heeft al veel gezegdes die van ouds her refereren aan deze manier van kijken, dat een emotie zich kan uiten als een klacht. Een mooi voorbeeld is je lever. Wat zeggen ze altijd als iets je dwars zit, maar dat je niet tot uiting brengt? Juist: “Wat heb je op je lever?” Spot on dus.

De lever is onze detox-fabriek. Ook al zou je totaal gifvrij eten, dan kan emotioneel gif door negatieve gedachten je toch nog ziek maken als je niet aan de slag gaat met wat je eigenlijk wil zeggen en je niet lief voor jezelf bent.

Hier zijn nog meer voorbeelden van boodschappen van je lijf. Als jouw spijsvertering slecht functioneert, kijk dan eens naar wat jij in je leven niet hebt kunnen verteren. Heb je een bril nodig, blik dan een terug op je leven en kijk wat er is gebeurd waardoor jij besloot dingen maar liever niet meer te willen zien. Ben je aangekomen, dan kan je jezelf afvragen waarom jij die bescherming van extra vet nodig hebt. Als je je schouders laat hangen en krom loopt, is dan misschien de last te zwaar en voel je geen steun? Dit zijn voorbeelden van lichamelijke symptomen die vertaald kunnen worden door diverse specialisaties. De psychosomatiek is er een van en hierin wordt het symptoom vertaald door naar de psychologische kernoorsprong te kijken. Het woord psychosomatisch komt namelijk van de Oud-Griekse woorden ψυχή (psuchè) wat ‘geest’ betekent en σῶμα (soma) wat ‘lichaam’ betekent. Een andere weg is energetisch werk waarbij een reader of een healer contact maakt met jouw essentie om jou te helpen je antwoorden te vinden. Lichaam, geest, maar niet te vergeten ook de ziel zijn wel degelijk een eenheid.

Dit is mijn motto

Als je je bewust wordt van wat er aan de hand is, dan kan je gaan werken aan de oorsprong van het probleem. Dat is vele malen effectiever dan alleen maar steeds een symptoom weghalen. Dus leer te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Je lichaam is zo geniaal knap in elkaar gezet, met al haar eventuele tekortkomingen, en het wil echt alleen maar het beste voor je! Wees lief voor jezelf, voor je lijf, en geef jezelf de tijd om te zoeken en open te staan voor oplossingen. Ga op onderzoek uit: vind een manier die je kennis laat maken met wat nog verwerkt mag worden in jouw systeem. Maak je ‘rugzakje’ lichter: je leven wordt dan ook een stuk lichter!