Wat te doen als een dierbare verdriet heeft en rouwt?

Er zijn mensen die gezegend zijn met een rustig leven waarin ze niet veel schokkende gebeurtenissen meemaken. Maar het merendeel van de mensen maakt heftige, levensveranderende dingen mee. Ik ben van die laatste categorie: mijn vader overleed plots aan een hartaanval tijdens het skiën, twee dagen voor Kerstmis, toen ik 14 jaar was. En ik vond hem daar, boven op die berg….

Iedereen was lamgeslagen

Om mij heen had niemand nog zoiets heftigs meegemaakt. Iedereen was lamgeslagen. Toch waren er een paar vriendinnetjes die, hoe jong ze ook waren, wisten dat ze iets wilden doen. Dus ze kwamen gewoon! Het maakte niet uit dat het gek en ongemakkelijk was, want ja, wat doe je op zo’n moment als je even langswipt? Ik kan mij nog zo goed herinneren dat een vriendinnetje ook uitsprak dat ze absoluut niet wist wat ze moest zeggen en dat ze zelf ook verdriet had over het verlies van de man die al zo lang onze hockeycoach was, maar dat ze gewoon wist dat ze langs moest komen bij mij. Om er te zijn.

Toen leerde ik dat het niet uitmaakt wat je doet op zo’n moment. Het gaat erom dat je door dat ongemak heen hebt durven gaan en dat je er bent! Wat een cadeau is dat. Dat is het beste wat je kunt doen. Er zijn voor iemand is geweldig. En als je er bent, weet dan dat dat eigenlijk al genoeg is. Je hoeft niet het probleem op te lossen of het verdriet weg te halen. Daar moet diegene zelf doorheen. Als je zelf door iets heen bent gegaan, dan beklijft het beter en heb je er ook echt wat aan. Jaren na dato ging ik dat ook op een ander niveau beter begrijpen, toen ik de healing-opleiding deed.

Healen is werken met energie

Een healer kan veranderingen teweeg brengen in het energetische systeem van iemand anders. Meestal wordt dit gedaan door middel van energieën die komen vanuit de handen. De oefening over ‘Help-energie’ heeft toen de meeste indruk op mij gemaakt en deze oefening deel ik hier graag.

Als je iemand wilt helpen, dan ben je ongerust over diegene en wil je misschien wel het verdriet wegnemen of overnemen, toch? Je probeert het te sussen en gaat dingen doen waarvan jijzelf denkt dat diegene dat nodig heeft, zodat die ander niet meer zoveel voelt. Op zich heel begrijpelijk, maar eigenlijk zeg je daarmee drie dingen:

  1. Je kijkt niet wat diegene nodig heeft, want je bent met emoties bevangen en je reageert geëmotioneerd (dus niet neutraal);
  2. Je wilt de situatie van diegene veranderen en misschien wel de les, die hij/zij eruit kan halen, wegnemen;
  3. Het moet in jouw tempo, want jij gaat zo weer weg. Kortom, diegene moet anders worden: die persoon kan niet zijn zoals hij/zij is.

Als een healer een healing geeft, dan mag die ander wel blijven zoals hij/zij is. De healer is geprepareerd en blijft neutraal, ondanks de emoties van het voorval. Dat geeft al ruimte voor de ander. Dit wordt ‘een hallo geven’ genoemd. Je zegt dan eigenlijk tegen degene die je behandelt: “Hallo, je mag er zijn zoals je bent. Wat heb jij nodig? Wat wil jij? Wat kan jij nu aan? Doe het op jouw tempo!” Voel je het verschil? In het laatste voorbeeld zit veel meer rust, liefde, geduld en het creëert ruimte. Diegene mag er zijn zoals hij/zij is, met al het verdriet van dien. ‘Er zijn’ werkt dus twee kanten op. Zet je door “ja, maar zou het wel schikken dat ik langskom” of “ik moet eigenlijk nog boodschappen doen” en dat soort ratio-gedachtes heen. Weet dat diegene uit bescheidenheid overigens door de telefoon kan zeggen: “Nee, dat hoeft echt niet, hoor…” Niet naar luisteren, oké?

Er zijn voor iemand

Bezoek je dierbare met verdriet gewoon, dan ben je er. En als je je dierbare zijn/haar eigen proces laat gaan, dan mag het er zijn. ‘Zijn’ is overigens het hoogst haalbare bewustzijnsniveau. Een van mijn zelfbedachte motto’s is al meer dan twee decennia: het is of het is niet. Er zit niets tussen. Je hebt een klik met iemand of niet, je bent zwanger of niet, je hebt een relatie met iemand of niet, je weet het of je weet het niet: er zijn dingen die je moeilijk half kunt doen. Dat is dan ook de beste tip: doe het gewoon, doe het niet half. Ga naar diegene toe en laat weten dat je er ècht bent. Dat is het mooiste: er zijn voor iemand, zodat die ander kan zijn!